Családi ház felmérés – a láthatatlan katasztrófa, a penész

elotetfal scaled

Az állapotfelmérés megrendelője egy fiatal pár volt, akik elsősorban azért kerestek meg, mert az ingatlant a piaci árakhoz képest nagyon alacsonynak találták. Ők –teljesen jogosan- a jogászuknál kezdtek, aki első körben rendben találta az ingatlan papírjait.  Azt hozzá kell tenni a történethez, hogy az ingatlan telekmegosztás előtt állt, ez a ház lehetett korábban a melléképület.

Az épületbe ingatlanos engedett be, finoman éreztetve velünk azt, hogy ne húzzuk sokáig a drága idejét. Az épület egy hagyományos sátortetős épület, amit kívülről némi szigeteléssel próbáltak felöltöztetni. A nemesvakolat olyan felületet mutatott, mintha gereblyével simították volna be a szakmai hozzáértéssel együtt. A lábazat készítése nemes egyszerűséggel elmaradt  -gondolom legalább a leendő tulajdonos saját igényére elkészíttetheti. Ezen a „minőségi” munka láttán megértettem a megrendelőim aggályait az épülettel kapcsolatban. Az épület egyébiránt 5 cm EPS (polisztirol) szigetelést kapott.

Az épületbe belépve meglepődve tapasztaltam, hogy első ránézésre jó minőségű felületek fogadtak. Kulturált falak, normális minőségű padlóburkolatok, új radiátorok, dugaljak, nyílászárók. Szinte egy másik világba csöppentünk bele. Lehet hogy belül nem a délutános csapat dolgozott?. Itt felcsillant a remény, amelyet az ingatlanos első mondata tört ketté:  „az épület vegyes falazatú”. A vegyes falazat ebben az esetben vályog és tégla kombinációját jelentette.

A legrosszabb hír viszont az volt, hogy ezt a falazatot belülről gipszkartonnal le is zárták az esztétika jegyében. Az épület ezáltal páratechnikai szempontból katasztrófává vált. Az elöregedett vízszigetelés mentén felaraszoló víz, valamint a lábazat mentén és a mennyezet alatt kialakuló hőhíd biztos táptalajt nyújt a penész számára, mivel az itt kicsapódó víz a gipszkarton és fal közül nem fog tudni távozni. A penészen túl hosszú távon akár az épület állékonyságát is veszélyeztetheti ez az állapot, mivel a vályogtégla ha tartós nedvesség hatására jelentősen veszíthet a nyomó szilárdságából.

Mint kiderült a felújítást idén tavasszal “követték el” a penész még nem volt érezhető a lakásban. Az északi homlokzatnál viszont már mostanra is megjelent, a dugaljak környékén érezhető volt az a jellegzetes dohos szag. Vélhetően jövő tavaszra az egész épületben el fog terjedni a penész.

A gipszkarton előtétfalak mögött vitték el a teljes elektromos és gépészeti hálózatot is, amely a hirdetésnek megfelelően valóban ki lett cserélve.

Az épület hosszútávon is lakhatóvá tételéhez az alábbiakat kellene ismételten elvégezni:

  • homlokzati szigetelés cseréje légáteresztő rendszerre
  • gipszkarton előtétfalak eltávolítása
  • fűtésrendszer vezetékeinek bevésése
  • elektromos hálózat bevésése a falba (külső falaknál)
  • összes padlóburkolat cseréje
  • részleges fürdő helyiség felújítás

Amennyiben ezeket a felújítási költségeket az ingatlan árához hozzáadjuk, lényegesen a piaci ár fölött lennénk. A megrendelőim végül nem vásárolták meg az ingatlant, közösen folytatjuk a keresést.

Zárszóként:

Az ingatlant a jelenlegi tulajdonosa valóban felújíttatta a legjobb tudása szerint. Nem került volna sokkal többe, ha helyes műszaki megoldásokat választanak, talán a felújítást végző „szakember” nem találkozott még hasonló problémával. Így viszont sajnos több millió forintnyi munka értelmetlenül készült el. Ennek a kárát sajnos valószínűleg a következő tulajdonos fizeti meg, aki abban a hitben veszi meg a felújított családi házat, hogy a közlejövőben nem szükséges nagyobb összeget az ingatlanra fordítania.

Amennyiben ingatlan felméréssel kapcsolatban segítségre van szükséged, itt bővebben írtam róla.