Műszaki ellenőrzés, Felelős műszaki vezetés

Műszaki ellenőr, Felelős műszaki vezető

Kiknek ajánlott:

  • Új lakásvagy iroda, telephely építtetőknek
  • Akik felújítanak lakást, irodát, telephelyet
  • Ingatlan befektetőknek
vac ingatlan allapotfelmeres

Műszaki ellenőrre vagy felelős műszaki vezetőre van szükséged?

A felelős műszaki vezetőre a kivitelezőnek van szüksége, műszaki ellenőrre a megrendelőnek (építtetőnek). Míg az előbbi a kivitelező által elvégzett munkáért felelős, az utóbbi Téged, mint megrendelőt képvisel, valamint az elvégzett munka minőségét, a tervnek, jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelést ellenőrzi. Tehát ha házat építesz vagy felújítasz, a műszaki ellenőr a Te embered.


Van olyan, hogy egyik sem kötelező?

Igen, van. Abban az esetben, ha nem építési engedélyhez valamint egyszeri bejelentéshez kötött az építési tevékenység, elegendő az építési szakmunka jellegének megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakember alkalmazása. Ez például szerkezeti bontással és homlokzati módosítással nem járó lakásfelújítást jelet. Ilyen felújítás lehet egy fürdőszoba felújítás, vagy a lakás festése. Ezeket az eseteket leszámítva felelős műszaki vezető jelenléte kötelező az építkezésre.


Családi ház építésének két esete:

– Generál kivitelezés esetén:

A generál kivitelezés azt jelenti, hogy az építtető egy vállalkozással szerződik le a teljes kivitelezésre. Ebben az esetben a kivitelező hozza a felelős műszaki vezetőjét (vezetőit), a megrendelőnek lehetősége van műszaki ellenőr bevonására, de ez nem kötelező.

– Nem generál kivitelezés esetén:

Ebben az esetben arról beszélünk, ha a megrendelő a kivitelezésre több céggel szerződik le (pl: szerkezetépítés, villanyszerelés, épületgépészet stb..).  Ilyen esetben mindegyik cég hozza a saját felelős műszaki vezetőjét (szakágankét), és a megrendelőnek kell műszaki ellenőrrel (ellenőrökkel) leszerződnie.


Mikortól érdemes bevonni a műszaki ellenőrt a kivitelezésbe?

Kötelezően a kivitelezés megkezdését megelőzően kell bevonni, viszont sokat tud segíteni már a vállalkozó/vállalkozók kiválasztásánál is. Többek között a beérkezett ajánlatok összehasonlítása, illetve az ajánlatok teljességének ellenőrzésén nagyon sok pénz múlik. Egy megfelelő előkészítéssel lehet a legegyszerűbben leredukálni a pótmunka mennyiségét. Ez ugyan már túlmutathat a műszaki ellenőr kötelezően elvégzendő feladatain, viszont nagy segítség az építkezéshez.


A  műszaki ellenőrzés ára:

A műszaki ellenőrzés ára minden esetben egyénileg kerül megállapításra.


Műszaki ellenőrzésben az alábbi területeken tudok segíteni:

Budapest teljes területén, Nagytarcsa, Kistarcsa, Kerepes, Csömör, Mogyoród, Fót, Dunakeszi,  Szentendre, Pomáz, Pilisborosjenő, Csobánka, Üröm, Göd, Vác, Sződliget, Sződ, Csomád, Őrbottyán, Erdőkertes, Veresegyház, Vácegres, Galgamácsa, Váckisújfalu, Püspökszilágy, Kisnémedi, Vácrátót, Vácduka Váchartyán, Csörög, Rád, Penc, Kosd, Keszeg, Ősagárd, Nőtincs, Berkenye, Rétság, Tolmács, Bánk, Nógrád, Szokolya, Diósjenő,  Verőce, Kismaros, Nagymaros, Szob.